InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: Kralovánszky Mária textilrestaurátor


Különleges műtárggyal gazdagodott a Gödöllői Királyi Kastély

december 17, 2016
Kultúra No Comments


Újabb különleges, az élő történelemről tanúskodó műtárggyal gazdagodott a Gödöllői Királyi Kastély (GKK): gróf Teleki Ádámné IV. Károly magyar királlyá koronázásán viselt díszruháját már láthatja a nagyközönség – mondta el az MTI-nek a GKK kommunikációs vezetője.

Tüske Boglárka elmondta, hogy a díszöltözet a kastély 20. századi történetét bemutató állandó kiállításában, a IV. Károly koronázását és gödöllői napjait bemutató teremben kapott helyet. Felidézte, hogy IV. Károlyt (1887-1922) 1916. december 30-án koronázták magyar királlyá, ez a fontos történelmi esemény volt a magyar arisztokrácia utolsó nagyszabású “felvonulása”. Az ott viselt díszöltözetek közül kevés maradt meg, ezért rendkívül jelentős, hogy a gödöllői kastély múzeumi gyűjteményébe került ez a ruha.

Gróf Teleki Ádámné az egyik legelőkelőbb budapesti divatszalonban, Girardi Józsefnél rendelte meg a ruhát, ott készítették Zita királyné koronázási ruháját is és még mintegy 200 női és férfi díszöltözetet. A különleges ruhadarabról elmondta, hogy az uszályos női díszruha aranyfonallal átszőtt, lazac színű selyemszövetből készült, a ruhaderék aranylamellával hímzett arany színű tüllel és vert csipkével díszített, eleje fehér csipkebetéttel és aranyszínű kapcsokba vezetett gyönggyel fűzhető össze. A díszruhát magánszemélytől vásárolták meg, majd restauráltatták, mert az öltözék darabjai erősen károsodott állapotban kerültek a kastélyhoz. A restaurálás Kralovánszky Mária textilrestaurátor munkája, a ruhához tartozó selyemcipő megmaradt, a kötény, a fátyol és a mente holléte azonban ismeretlen. Gróf Teleki Ádámné magas kort ért meg, a gödöllői kastélyban 1958-tól 1988-ig működött Fővárosi Szociális Otthonban hunyt el, sírhelye a gödöllői városi temetőben van.

Forrás: MTI