InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: lakónyilvántartások


Vészkorszakbeli adatszolgáltatási íveket tettek elérhetővé az interneten

február 22, 2017
Kultúra, Tudomány No Comments


Történelmi dokumentumokat, 1944-es adatszolgáltatási íveket tettek elérhetővé az interneten – közölte Budapest Főváros Levéltára szerdán az MTI-vel. Felidézték, hogy 2015 szeptemberében különleges irategyüttesre bukkantak egy Kossuth Lajos téri lakás felújítása során: a közfal kibontásakor mintegy hétezer oldalnyi dokumentum került elő, amelyről korábban azt hitték a szakemberek, hogy megsemmisült az 1944-45-ös ostrom alatt. Az értékes iratokat a lakástulajdonos “példamutató módon” átadta a fővárosi levéltárnak – tették hozzá.

“Mint ismeretes, a zsidónak minősített budapesti lakosságot 1944 júniusában összeköltöztették a sárga csillaggal megjelölt házakba. Ennek előkészítését szolgálta Budapest helyettes polgármestere 1944. május 30-án kelt rendelete, melyben valamennyi fővárosi lakás és bérlő összeírásáról intézkedett” – idézték fel. Az adatszolgáltatási íveket a háztulajdonos vagy házfelügyelője huszonnégy órán belül köteles volt kitölteni: fel kellett tüntetni a lakások lakbérét, szobaszámát, utcai vagy udvari fekvését, valamint a háztulajdonos és valamennyi bérlő nevét, “zsidó” vagy “nem zsidó” mivoltát.

Budapest Főváros Levéltára a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elvégezte a kimagasló történelmi értékű dokumentumok digitalizálását és feldolgozását. Az eredményt a Hungaricana felületén, a https://hungaricana.hu/hu/adatbazisok/leveltari-iratgyujtemeny/lakas-adatszolgaltatasi-ivek-adatbazisa címen tették közzé – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI