InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: légi közlekedés


A Wizz Air üzemeltetheti a nyugat-balkáni légi útvonalakat

december 15, 2016
Gazdaság No Comments


A magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság üzemeltetheti 2017 áprilisától a Budapestet egyes nyugat-balkáni városokkal összekötő légi útvonalakat – jelentette be Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal csütörtökön aláírták a szerződést. E szerint a Wizz Air hetente kétszer jár majd Podgoricába, Tiranába, Szkopjébe, Pristinába és Szarajevóba. A járatok szerdánként és vasárnaponként közlekednek, az előzetes várakozások szerint a gépek töltöttsége az első időszakban 50 százalék fölé várható. Váradi József kifejtette: a Wizz Airrel mint kiválasztott légitársasággal kezdte meg a tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárgyalások egyik fontos részlete volt, hogy az állam milyen formában kompenzálja a Wizz Air esetleges veszteségeit. A vezérigazgató jelezte: ha ezek az útvonalak gazdaságosan üzemeltethetőek lennének, akkor már valaki repülne a célállomásokra.

A négyéves szerződéses időszak alatt a Wizz Air stimulálni fogja a piacot, és csak akkor veszi igénybe a szolid nyereséget is tartalmazó kompenzációt, ha veszteség keletkezik az útvonalakon – mondta Váradi József, hozzátéve: a Wizz Air érdeke, hogy minél nyereségesebben üzemeltesse a járatokat. Hangsúlyozta emellett, hogy sok a bizonytalanság a járatokkal kapcsolatban, nem tudni, mennyire lesznek képesek stimulálni a piacot. Váradi József kérdésre válaszolva elmondta: nem akarják úgy optimalizálni a járatok menetrendjét, hogy jó átszállási lehetőséget biztosítson. Jelezte: átszálló utasaik aránya 1 százalék alatt van, és rendszerük sincs arra az üzleti modellből fakadóan, amivel ezeket az utasokat kezelni tudnák.

Forrás: MTI