InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: Nyerges Gábor Ádám


Tavaszi lapszámával indulásának 10. évfordulóját ünnepli az Apokrif folyóirat

március 21, 2017
Kultúra No Comments


Március végi tavaszi lapszámával tizedik évfolyamába lép az Apokrif irodalmi folyóirat – mondta el az MTI-nek Nyerges Gábor Ádám főszerkesztő, aki kitért arra is: az ünnepi lapszámban az Apokrifben indult vagy a folyóirat állandó szerzőinek számító irodalmároktól kért írásokat olvashat a közönség. Hozzáfűzte: a tavaszi kiadvány képrovatának tartalmát a korábbi lapszámok legemlékezetesebb képanyagait adó képzőművészek – többek között Csató József, Kabai Lóránt, Kaliczka Patrícia, Opánszki Tamás, Szalay Péter és Tranker Kata – új alkotásaiból válogatták össze. A jubileumi lapszámban mások mellett Bognár Péter, Bödecs László, Fehér Renátó és Halmi Tibor versei, valamint Szendi Nóra, Torma Mária és Bali Farkas egy-egy prózája is szerepel.

Az Apokrif folyóiratot 2007-ben alapította három pályakezdő író, Nyerges Gábor Ádám mellett Török Sándor Mátyás és Tarcsay Zoltán, valamint Fráter Zoltán író, irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) docense. A főszerkesztő az MTI-nek hangsúlyozta: az Apokrif abban emelkedik ki az irodalmi folyóiratok közül, hogy már akkor berendezkedett a legfiatalabb pályakezdők közlésére, amikor ez még nem volt annyira bejáratott jelenség a többi lapnál. Az eleinte csak kis példányszámban kiadott, negyedéves lap fokozatosan vált kortárs irodalmi műhellyé, amelyben nemcsak a fiatal magyar irodalom jó néhány fontos szerzője kezdte pályáját, hanem olyan írók is publikáltak az évek folyamán, mint Borbély Szilárd, Esterházy Péter, Garaczi László, Háy János, Márton László, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Szálinger Balázs és Térey János – idézte fel. A lap megmaradásához elengedhetetlen volt az ELTE Bölcsésztudományi Kar hallgatói önkormányzatának támogatása, valamint az elmúlt években a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is hozzájárult az anyagi feltételek megteremtéséhez – mondta el Nyerges Gábor Ádám. Megjegyezte: az Apokrif fennmaradását az “olcsóságának” is köszönheti, ugyanis a szerkesztőség és a szerzők is mindössze jelképes összegért vagy ingyen dolgoznak a lap számára. Kiemelte: a folyóirat a Fiatal Írók Szövetségével (FISZ) közösen saját könyvsorozatot is jegyez, amelyben ez idáig Bödecs László, Juhász Tibor, Szendi Nóra és Stolcz Ádám első könyve jelent meg, idén pedig Csillik Kristóf, Mizsur Dániel és Németh Gábor Dávid versesköteteivel folytatódik a sor.

Nyerges Gábor Ádám szerint a szerkesztőség tervei közt szerepel egy a folyóirat történetét feldolgozó, rövid portréfilm bemutatása, egy új szépirodalmi antológia megjelentetése, a lap online felületének megújítása, valamint kiállítással egybekötött, nagyszabású felolvasóest szervezése is.

Forrás: MTI