InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: vámmentes kereskedelem


Magyar Posta: mintegy 10-15 százalékkal emelkedhet idén a küldeményforgalom

november 23, 2016
Gazdaság No Comments


Az e-kereskedelem bővülésének eredményeként idén is intenzíven, mintegy 10-15 százalékkal emelkedhet a belföldi és a nemzetközi küldeményforgalom – mondta Majtényi Kálmán, a Magyar Posta Zrt. vállalati vezérigazgató-helyettese szerdán sajtótájékoztatón a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér melletti Nemzetközi Posta Kicserélő Központban, ahol a beérkezett áruk vámkezelését végzik.

Hozzátette: a csomagvolumen zömét még mindig a belföldi rendelések adják, de intenzíven nő a külföldi rendelések miatti forgalom is. Tavaly külföldről csaknem 5 millió csomag és árutartalmú ajánlott küldemény érkezett a postához, a legtöbb megrendelt áru Kínából és az Egyesült Államokból, Hollandiából, Szingapúrból, Németországból és Szlovákiából. A vezérigazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy a karácsonyt megelőző két hónapban megduplázódik a napi átlagos csomagforgalom, ezért ebben az időszakban megnövelik a posta logisztikai kapacitását, akár rendkívüli kézbesítési napok bevezetésével.

Felhívta a figyelmet, hogy a karácsonyi forgalomban a távol-keleti, illetve tengeren túlról interneten megrendelt áruk átfutási ideje 30-40 nap, az Európai Unióból 2-9, míg a magyar webshopból megrendelt áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz.

A posta tavaly összesen 15,7 millió csomagot kézbesített, ami 2,2 millióval több, mint egy évvel korábban, és duplája a 2010-esnek, ezzel a csomagforgalmi piac 35 százalékát tudhatja a magáénak a Magyar Posta. A megrendelt áruk házhoz kézbesíthetők, emellett a Magyar Posta hivatalaiban, 125 Mol és 265 Coop átvételi ponton lehet hozzájutni.

Teleki József pénzügyőr ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) repülőtéri főigazgatóságának vezetője a karácsonyi várható növekvő forgalomra tekintettel azt emelte ki, hogy az interneten az EU-n kívülről megrendelt áruk csak 22 euróig vám- és áfamentesek, e fölött 150 euróig a 27 százalékos áfát, míg 150 euró felett az áfát és a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.

    A magánszemélytől magánszemélynek küldött, EU-n kívülről érkező csomag 45 euróig vám- és áfamentes, 45-150 euróig pedig csak áfát kell fizetni utána. A 150-700 euró közötti értékű ajándékot 27 százalékos áfa és 2,5 százalékos vám terheli. Efelett a kereskedelmi vámtarifa szerinti vám és a 27 százalékos áfa együtt fizetendő.

Teleki József elmondta: az adóhivatal tavaly több mint 44 ezer alkalommal vámkezelt EU-n kívülről feladott postai csomagot, idén hasonló volumenre számítanak. Az eddigi ellenőrzések száma meghaladja a 34 ezret, amelyek után összesen 43,6 millió forint vámot és 682,6 millió forint áfát kellett fizetniük a vásárlóknak. Hozzátette, a repülőtéren összességében 194 ezer importvámkezelést végeztek az idén. A pénzügyőr ezredes hangsúlyozta, hogy az EU-n kívülről jövő csomagokat mindenképpen vámkezeli kell, ezt a posta és a vámhivatal munkatársai közösen végzik. A vámkezelés néhány perc alatt elkészül, amennyiben ismert az áru, annak értéke és a címzett is. Az általános megnevezés – például élelmiszer, ruhanemű – nem elfogadható. Ilyenkor ha szükséges, ki is bontják a csomagot. Ha a valósnál alacsonyabb érték szerepel a fuvarlevélen, akkor a megrendelőt megkérdezik, hogy mennyit fizetett az áruért – közölte.

Nem vámkezelhető ugyanakkor a hamis termék és a kábítószer – mutatott rá. A védett növényből és állatból készült termékek esetén pedig engedély, gyógyszer behozatalához orvosi igazolás és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélye szükséges.

Teleki József kitért a felderítési adatokra is. Idén október végéig 173 esetben találtak több tízezer hamis terméket, amelyeket megsemmisített a hivatal. Emellett 258 esetben találtak kábítószert postai forgalomban, ezek közül a legnagyobb fogás 480 kilogramm volt.

Forrás: MTI