InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: cirkuszművészet


Gyerekei és unokái viszik tovább a Kossuth-díjas Richter József örökségét

március 16, 2017
Kultúra No Comments


Gyerekei és unokái viszik tovább Richter József artistaművész örökségét, aki a magyar cirkuszművészet hagyományainak továbbélését és nemzetközi rangra emelését szolgáló munkája elismeréseként vette át a Kossuth-díjat szerdán a Parlamentben. Az artista az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában elmondta, hogy ő maga is több generációs cirkuszcsaládból származik, hat éves kora óta szerepel porondon. Ma ugyan már nem lép fel, leginkább fiai utazócirkuszainak működtetésében segít.

Richter József felidézte, hogy feleségével 1974-ben, az első Monte Carló-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon lovas akrobata számukkal Ezüst Bohóc-díjat nyerte, és ugyanezt a díjat harminc évvel később idősebbik fiuk, Richter Flórián is elhozta a nemzetközi versenyről, sőt négy évvel később a verseny fődíját, az Arany Bohócot is sikerült megszereznie. A művész büszke rá, hogy fiai méltó módon viszik tovább annak a Richter családnak a nevét, amelynek a levéltári dokumentumok szerint már 1821-ben saját cirkusza állt a Brandenburgi kapu előtt.

Ifjabb Richter József, Magyarország egyetlen Arany Pierrot-díjasa a Magyar Nemzeti Cirkuszt, nagyobbik fia pedig a Richter Flórián Cirkuszt igazgatja, két unokája pedig a családi cirkusz ifjú artistáinak létszámát gyarapítja – emelte ki Richter József.

Forrás: MTI