InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: Dél-Alföld


Lajtorja – lépésről lépésre segítség vállalkozásoknak

november 20, 2017
Gazdaság No Comments


Lajtorja-program; kistérségi kísérleti projekt  

A „Lajtorja” elnevezésű, térségi foglalkoztatásjavító céllal szervezett program 2018-ban útjára indul, tudtuk meg Kázmér Györgynétől, a projektgazda VKB Nonprofit Kft. projektmenedzserétől. A Lajtorja a tervek szerint először a Dél-Alföld térségben kerül bevezetésre, de a későbbiekben több hazai régióra is kiterjedő esélynövelő program kezdeményezői nehéz helyzetű kistelepüléseken lakó emberek mikrovállalkozásait hívják életre és gondozzák.  Jobb sorsra érdemes energiák, pangó képességek mozgósulását szorgalmazzák. Képletesen szólva, nem halat, hanem hálót nyújtanak a hátrányos helyzetállapotukból kimozdulni hajló részvevőknek.

Bár ezeket az apró vállalkozásokat (egyes működtetők, párok, családok, kis ismerősi körök tevékenységi egységeit) külső impulzusok segítik majd létre, de beletanulási folyamat által a résztvevők egyre közelebb jutnak az önálló döntések, a szabályozásokról történő tájékozódás és az intézkedő lépések képességéhez.   Amint az első körben belépő jelentkezők, úgy az ezután csatlakozók is olyan jogi és adóügyi támasztékot kapnak, amelyre figyelve kompetenciáik is javulni kezdenek. A segítség nincs a szervezők tevékenységi ajánlataihoz kötve: a leendő mikrovállalkozók maguk is tehetnek ajánlatot arra, mely termékek készítésével, vagy mely késztermékek milyen átalakításával szeretnének rendszeresen foglalkozni.

A programgazda segít a belépő által választott munka indító anyagbeszerzésénél, útbaigazít a pályázati lehetőségek, az értékesítés dolgában, illetve kérés szerint akár átvállalja az előállított termékek értékesítését, előzetes felvásárlási összeget nyújtva. A program előrehaladtával olyan szerveződés körvonalazódik, amely egészében nem a szociális szövetkezetek szerkezetét mutatja, vagyis nem a kedvezményezettek együttműködését koordinálja, hanem egységenként vezeti az önálló gazdálkodás felé a résztvevőket, így valósít meg javukra szóló együttműködést, gyarapodó számú alapítvány, szervezet illetve önkormányzat közreműködése mellett.

Forrás/Info: VKB Nonprofit Kft., Lajtorja Projekt

Frissítve: 2018.01.23.