InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: Karavan Familia


Karavan Familia, Jordán Adél és a Puszi a roma világnapon a Gödörben

április 5, 2017
Kultúra No Comments


A Karavan Familia, valamint Jordán Adél és a Puszi együttes ad koncertet szombaton a Gödör Klubban a roma világnap alkalmából. Az autentikus népzenei feldolgozásokat játszó Karavan Familia városi folklór együttes, amely az anyanyelvű cigány folklór különféle dialektusait játssza – szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Mint írták, a Karavan Familia programjában cigány népdalok szerepelnek a Balkántól Andalúziáig, saját stílusukra formálva. Zenéjükben a Mississippi blues, a flamenco, a rumba és balkán cigány zenei elemek egyaránt megtalálhatóak. A zenekar különlegessége az egyéni stílus és repertoár, valamint a családi zenekari felállás. Céljuk a cigány kultúra zenei és emberi értékeinek megőrzése és megismertetése. A Karavan Familia alapítója Nagy István (ének, gitár, szájharmonika) és Farkas Ilona (ének, tánc); a házaspár korábban a Romanyi Rota és a Romano Kokalo együttesben játszott. A duó 2002-ben Boban Markovic közreműködésével készítette el első lemezét Gipsy Flamenco címmel. Egy évvel később a formációhoz csatlakozott a zenész házaspár két gyermeke, Ifj. Nagy István (ének, gitár, cajon), valamint Nagy Niki (ének, tánc, gitár). A Karavan Familia Gipsy Crossroads című anyaga 2006-ban, a La familijaki zor (A család ereje) 2008-ban, az Asvin 2014-ben jelent meg. Utóbbi felkerült a World Music Charts Europe Top 20-as albumlistájára.

A Puszi Együttes 2009 óta zenél a budapesti underground éjszakában, koncertjeiket fergeteges hangulat, felszabadult tánc jellemzi. Tagjai – Géresi László (gitár, ének), Neményi Zsolt (dob, ének), Tóth Zoltán Spenót (gitár, ének), Tóth Gábor Lupin (gépek, ütőhangszerek, lemezjátszó, ének), Tóth Szabolcs (szintetizátor, ének) – korábban a Csókolomban, a Flash-ben, az Európa Kiadóban, az Embersportban és az I Love You-ban szerepeltek.

Jordán Adél, a Katona József Színház színésznője eleinte csak a Puszi vendégénekese volt, de két ilyen koncert után ott ragadt a zenekarban.

Az ENSZ az 1971-ben tartott első roma világkongresszus tiszteletére nyilvánította április 8-at a roma kultúra világnapjává.

Forrás: MTI