InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: Matisz László


Három dzsesszkönyvet adott ki a Gramofon

november 19, 2016
Kultúra No Comments


Három dzsessz témájú könyv jelent meg a Gramofon Könyvek-sorozatban. A szerzők, Matisz László, Márton Attila és Simon Géza Gábor egyaránt hosszú ideje a Gramofon klasszikus zenei és dzsesszmagazin szerzői, és a műfaj hazai szakértői.

Matisz László A hangok vonzása és taszítása című kötetében az első magyar nyelvű dzsesszesztétikát írta meg, így a maga nemében különleges, hiánypótló munka. A szerző maga is zenész, szaxofonosként és fuvolistaként elsősorban az etnodzsessz világában vált ismertté – szerepel az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Könyvében Matisz László esszékben ír az improvizatív zenéről. A mű első fejezetében olyan fogalmakat jár körül, mint a zenei identitás, a műfaji intimitás, a zenei evolúció vagy a sztereotípiák. A második rész az improvizatív zene legkülönbözőbb esztétikai közelítési modelljeit mutatja be. Matisz elsősorban a dzsessz-szel és a kortárs komolyzenével foglalkozik, de önálló esszékben szentel figyelmet a nép- és világzenének és a rock and rollnak is. A harmadik fejezetben harminckét interjúrészlet kapott helyet a hazai dzsessz színtér számos kiválóságával, köztük Binder Károllyal, Borbély Mihállyal, Gadó Gáborral, Grencsó Istvánnal, Lantos Zoltánnal, Szakcsi Lakatos Bélával, Szalai Péterrel, Szelevényi Ákossal, Szemző Tiborral és Szőke Szabolccsal.

Márton Attila Hivatásos jazzrajongó című kötete fél évszázad rövidebb-hosszabb írásaiból válogat: az egyik legszorgalmasabb dzsesszkritikusnak számító szerző 1964 óta publikál különböző lapokban. A könyv írásai között szerepnek beszámolók, recenziók dzsesszlemezekről, könyvekről és magyarországi koncertektől, Az első két fejezet a Hegyvidék, a XII. kerület dzsesszélményeiről szól, a második a három éve elhunyt zongorista-zeneszerzőnek, Vukán Györgynek állít emléket. A kötet végén a szerzővel készített interjú olvasható.

Simon Géza Gábor Szösszenetek a jazz- és a hanglemeztörténetből című munkájával a szerző közelgő 70. születésnapját is köszönti a Gramofon. A nemzetközileg ismert zene- és hanglemeztörténész sok ezernyi cikkéből, tanulmányából és a vele készült interjúkból készült válogatás, amelyet több mint félszáz magyar és német nyelvű sajtótermékből válogatott ki a szerző. Szerepel továbbá a könyvben számos konferencián elhangzott, CD-füzetkékhez (ezekből több mint kétszáz volt) készült szöveg, valamint eddig csak az interneten megjelentetett írás.

A szerző elmondta: csak idén hat könyvet írt, a hatodik decemberben jelenik meg a magyar dzsessz történetéről.

Forrás: MTI