InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Elindult az Európai Hulladékcsökkentési Hét

november 19, 2016
Gazdaság No Comments


Idén ötödik alkalommal vesz részt Magyarország az Európai Hulladékcsökkentési Héten, a november 19 és 27 között között zajló rendezvény a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentését helyezi a középpontba – közölte a rendezvény szervezője az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (NHI)  az MTI-vel.

A csomagolási hulladék növekvő mennyisége Magyarországon is probléma, bár az Európai Unió területén az egy emberre jutó évi 158 kilogramm elmarad a magyarországi 103 kilogrammos átlagtól. E hulladékfajta nagy része a vásárlások során kerül a háztartásokba. Az Európai Hulladékcsökkentési Héten a programokra jelentkezett önkéntesek saját ötleteik megvalósításával a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságát hangsúlyozzák. Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében szervezik 2009 óta. A program kiemelt célja a jó gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése, a közösségek társadalmi felelősségvállalásának mozgósítása.

A szervezők a program végéig, november 27-ig várják az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó www.vallalom.eu felületen a már meglévő hulladékcsökkentést célzó vállalásokhoz csatlakozókat.

Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság korábbi közlése szerint a hulladékcsökkentési héthez csatlakozhat államigazgatási szerv, egyesület, civil szervezet, gazdálkodó, ipari szervezet, oktatási intézmény, magánszemély, valamint egyéb szervezet, például egyház, kórház vagy kulturális központ is.

 Forrás: MTI