InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: közlekedés


Tovább jár a balatoni komp

április 29, 2022
Közlekedés No Comments


Tovább jár a balatoni komp, több helyről indulnak menetrendi hajók

Esténként tovább jár a balatoni komp, a hétvégén sűrűbben közlekednek a menetrendszerinti hajók Fonyód és Badacsony között, és több kikötőből indulnak már járatok – közölte a Balatoni Hajózási Zrt. a honlapján.

Április 29-től esténként tovább jár a balatoni komp: Szántód felől 6.40-21.20 óra között, Tihany felől 7.00-21.40 között indulnak 40 percenként a járatok. A menetidő 8 perc, nagy forgalom esetén sűrítik a kompok indulását.

Május elején hagyományosan sokan kirándulnak Fonyódról Badacsonyba. A Balatoni Hajózási Zrt. ezért sűríti járatait: április 30-án 6, május elsején 11 hajójáratot indít Fonyód és Badacsony között. (Más napokon naponta négyszer lehet átkelni a két település között.)

A balatoni hajózási szezon húsvétkor két fő útvonalon, Fonyód-Badacsony és a Siófok-Balatonfüred-Tihany között indult el, de csak hétvégenként. Májustól ezeken az útvonalakon már minden nap közlekednek a menetrend szerinti járatok, és indulnak sétahajók Siófok, Balatonfüred, valamint Keszthely kikötőből.

Április 30-tól hétvégenként Balatonmáriafürdő-Balatongyörök-Szigliget-Badacsony útvonalon is járnak a menetrendi hajók, valamint indulnak sétahajók Badacsony és Balatonmáriafürdő kikötőjéből is.

Forrás: MTI


Ismét közlekedik a tiszacsegei komp

április 7, 2017
Gazdaság No Comments


Tiszacsege komp

Tiszacsege komp, MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ismét közlekedik a tiszacsegei komp, amelyet február 13-án egy emberrel a fedélzetén elragadott a jeges ár a Tiszán – közölte a település polgármestere pénteken az MTI-vel.

Szilágyi Sándor tájékoztatása szerint csütörtökön kapták meg az utolsó hatósági engedélyt, így pénteken megindult a kompjárat Tiszacsege és Ároktő között.

A komp olyan, mint újkorában: az önkormányzat 18-19 millió forintot fordított teljes felújítására, amit a Belügyminisztérium a vis maior keretből megtérít a helyhatóságnak – tette hozzá a település vezetője. A jeges ár február 13-án reggel sodorta el a tiszacsegei komp drótkötelét, amely berántotta a partra húzott járművet a folyóba. Mindez olyan hirtelen történt, hogy a kompon tartózkodó éjjeliőrnek nem sikerült elhagynia a gyorsan sodródó járművet. Őt a honvédség helikopterrel mentette ki aznap délután.

A kompot több nappal később sikerült kiszabadítani a jégből, majd visszavontatni a tiszacsegei kikötőbe.

Forrás: MTI


A Wizz Air üzemeltetheti a nyugat-balkáni légi útvonalakat

december 15, 2016
Gazdaság No Comments


A magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság üzemeltetheti 2017 áprilisától a Budapestet egyes nyugat-balkáni városokkal összekötő légi útvonalakat – jelentette be Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal csütörtökön aláírták a szerződést. E szerint a Wizz Air hetente kétszer jár majd Podgoricába, Tiranába, Szkopjébe, Pristinába és Szarajevóba. A járatok szerdánként és vasárnaponként közlekednek, az előzetes várakozások szerint a gépek töltöttsége az első időszakban 50 százalék fölé várható. Váradi József kifejtette: a Wizz Airrel mint kiválasztott légitársasággal kezdte meg a tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárgyalások egyik fontos részlete volt, hogy az állam milyen formában kompenzálja a Wizz Air esetleges veszteségeit. A vezérigazgató jelezte: ha ezek az útvonalak gazdaságosan üzemeltethetőek lennének, akkor már valaki repülne a célállomásokra.

A négyéves szerződéses időszak alatt a Wizz Air stimulálni fogja a piacot, és csak akkor veszi igénybe a szolid nyereséget is tartalmazó kompenzációt, ha veszteség keletkezik az útvonalakon – mondta Váradi József, hozzátéve: a Wizz Air érdeke, hogy minél nyereségesebben üzemeltesse a járatokat. Hangsúlyozta emellett, hogy sok a bizonytalanság a járatokkal kapcsolatban, nem tudni, mennyire lesznek képesek stimulálni a piacot. Váradi József kérdésre válaszolva elmondta: nem akarják úgy optimalizálni a járatok menetrendjét, hogy jó átszállási lehetőséget biztosítson. Jelezte: átszálló utasaik aránya 1 százalék alatt van, és rendszerük sincs arra az üzleti modellből fakadóan, amivel ezeket az utasokat kezelni tudnák.

Forrás: MTI

 


Decembertől három hónapig nem áll meg a metró a Kossuth Lajos téren

november 19, 2016
Gazdaság No Comments


December 3-tól várhatóan három hónapon át nem használhatják az utasok a 2-es metró Kossuth Lajos téri állomását – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a korlátozásra a MTESZ-székház bontása miatt van szükség. A kimaradó metróállomás elérését a Deák Ferenc tér és a Kossuth Lajos tér között közlekedő M2A jelzésű metrópótló autóbusz segíti majd.

Az egykori MTESZ-székház (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) bontási munkálatai szeptemberben kezdődtek és nagyjából hat hónapig tartanak. Az Országgyűlés Hivatala tavaly szeptemberben hirdetett nemzetközi építészeti ötletpályázatot a Kossuth Lajos tér egyetlen, a tér arculatába nem illő épülete, a metróállomás feletti irodaház új homlokzati kialakítására.

Forrás: MTI