InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: Jordán Tamás


Egy évvel meghosszabbították Jordán Tamás igazgatói megbízatását Szombathelyen

március 27, 2017
Kultúra No Comments


További egy évvel, 2018. szeptember 30-ig meghosszabbította Jordán Tamás igazgatói megbízatását a Weöres Sándor Színház élén hétfői rendkívüli ülésén a szombathelyi közgyűlés.

A testület nagy többséggel, 18 igen szavazattal, egy ellenében és egy tartózkodás mellett hozta meg a döntést. A közgyűlés egyúttal újabb pályázatot írt ki a színház ügyvezető igazgatói állására. A döntést a várost irányító Fidesz-KDNP frakció mellett az ellenzék is támogatta, csupán Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) kultúráért is felelős alpolgármester szavazott ellene, és Balassa Péter (Jobbik) tartózkodott. Az alpolgármester azzal indokolta döntését, hogy nem tartja szükségesnek Jordán Tamás igazgatói mandátumának meghosszabbítását, szerinte egy korrekt pályázati eljárás után az új pályázati határidőig is lehetne a száz százalékban önkormányzati tulajdonú intézmény élére ügyvezető igazgatót kinevezni.

Koczka Tibor idézett Jordán Tamás pályázatából, amelyben a direktor utalt az életkorával kapcsolatos aggályokra, és leszögezte, hogy jó fizikai és szellemi állapotnak örvend. Az alpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte: “valóban így van, mert két Alföldi-darab között, amiben játszott, volt ereje bemenni Kálmán Olgához nyilatkozni a Hír TV-be”. Jordán Tamás szinte azonnal szót kért és kapott a polgármestertől és kijelentette: úgy érzi, hogy Koczka Tibor Alföldi Róbert, Kálmán Olga és a Hír TV említésével háromszorosan “feljelentette őt”. A direktor a szavazás után a közgyűlési terem előtt újságíróknak már úgy nyilatkozott: pozitívnak és örömtelinek értékeli a döntést, amely szerinte szükségszerű volt, hiszen a színházban már folynak a szerződtetések a következő évadra, és reményét fejezte ki, hogy egy új pályázaton, tiszta körülmények között újabb megbízást kaphat majd 2021. január 31-ig.

A pályázati kiírás tartalmazza, hogy a pályázat beadására a szaktárca honlapján való megjelentetéstől számítva 30 nap áll majd rendelkezésre, az elbírálás a határidő lejárta után ugyancsak egy hónapot vesz igénybe. A tavaly decemberi pályázati kiíráshoz képest új elem, hogy az elbírálásnál előnyt jelent a gazdagsági társaságként működő színházban eltöltött legalább 5 éves vezetői tapasztalat. A Weöres Sándor Színház ügyvezetői tisztségére tavaly december 15-én írt ki pályázatot Szombathely önkormányzata. Az állásra ketten adták be a pályázatukat, Dér András filmrendező és Jordán Tamás színművész, a teátrum jelenlegi vezetője.

Jordán Tamás azonnal nyilvánosságra hozta elképzeléseit, Dér András pályázatát pedig egy internetes portál szivárogtatta ki, ami után a filmrendező “botrányos körülményekre” hivatkozva visszalépett. Ezt követően a színházszakmai bizottság érdemben már nem foglalkozott a pályázatokkal és március 2-i ülésén az intézményt fenntartó szombathelyi közgyűlés sem tudott dönteni. Előbb új pályázat kiírását javasolták, majd az egyedüli pályázóként maradt Jordán Tamás harmadszori kinevezéséről is szavazott az önkormányzati testület, de mindkét esetben patthelyzet alakult ki, így a név szerinti szavazás után végül mégis eredménytelen lett a pályázat.

Az eset kapcsán a színházi szakma számos képviselője, köztük a nemzet színészei és a Weöres Sándor Színház teljes társulata is egyöntetűen kiállt Jordán Tamás mellett, és amikor a közgyűlés március 2-án az esetleges kinevezéséről tárgyalt, több száz fős szimpátiatüntetés zajlott a városháza előtti téren.

Forrás: MTI

 


Jordán Tamás újra pályázik a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára

március 3, 2017
Kultúra No Comments


Nem viselte meg, hogy igazgatói pályázata nem kapott többséget a szombathelyi közgyűlés ülésén, újra benyújtja a pályázat a Weöres Sándor Színház ügyvezetői állására – mondta Jordán Tamás pénteken az MTI-nek. “Nem vagyok keserű, inkább szétfeszít az öröm, hiszen az a szeretetözön amit a közönségtől és a kollégáktól kapok, ez az érzés szinte ledönt a lábamról, számomra most ez a legfontosabb” – fogalmazott a Kossuth-díjas művész arra reagálva, hogy csütörtök este a szombathelyi városháza előtt több száz fős szimpátiatüntetés zajlott annak érdekében, hogy ismét őt nevezzék ki a színház élére, amelynek egyik alapítója. Hozzáfűzte: sokat jelent a számára, hogy Törőcsik Mari és a nemzet színészei, több színház, szakmai- és civil szervezet támogatásáról biztosította, köszöni a kiállást.

Jordán Tamás hangsúlyozta: bízik Szombathely polgármesterében, aki a közgyűlés ülésén azt mondta, azért van szükség új pályázati eljárás lefolytatására, hogy abból “emelt fővel” jöhessen ki a későbbi nyertes, még akár ő is. A direktor kitért arra, hogy márciusban már a következő évadot kellene tervezni, áprilisban bérleteket kellene meghirdetni, de nem tudni ki vezeti majd szeptember 30-a után a színházat, és ez szerinte bizonytalanságot okoz. Szólt arról is, hogy a társulati tagokat is szerződtetni kellene a következő évadra, többen közülük – mint ahogy a jelenleg futó darabok rendezői közül is – az ő hívó szavára érkeztek, és már kifejezésre juttatták, hogy amennyiben nem ő lesz az igazgató, más szerződési lehetőségeket is fontolóra vesznek.

Jordán Tamás áthidaló megoldási lehetőségként említette, hogy amennyiben a következő évad végéig – 2018 június 30-ig – meghosszabbítanák igazgatói megbízását, jobban lehetne tervezni és irányítani a színházat, közben természetesen kiírhatnák a pályázatot, amelyen minden valószínűség szerint akkor is indulna.

Forrás: MTI


Együtt szaval az ország

január 22, 2017
Kultúra No Comments


Együtt szavl az ország Jordán Tamással

Együtt szaval az ország

Jordán Tamás színművész, rendező vezényli a szavalókat az Együtt szaval a nemzet című rendezvényen a ceglédi Református Nagytemplomban a magyar kultúra napján, 2017. január 22-én. MTI Fotó: Bugány János


Hátrametszés címmel jelent meg Jordán Tamás színművész könyve

december 5, 2016
Kultúra No Comments


Hátrametszés címmel jelent meg Jordán Tamás színművész könyve az Alexandra Kiadó gondozásában. Az önéletrajzi kötetben a színművész az elmúlt 73 évre visszatekintve az eddig szőnyeg alá söpört történeteit idézi fel, sok humorral.

Jordán Tamás: Hátrametszés

Jordán Tamás: Hátrametszés

Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színigazgató, egyetemi docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja életének története 336 oldalas, sok fotóval gazdaggá tett könyvben olvasható. A kötet hétfői budapesti bemutatóján a színművésszel barátja, Sebő Ferenc énekes, dalszerző, a Sebő Együttes vezetője, a kötet szerkesztője beszélget a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán. Jordán Tamás az MTI-nek elmondta: az Alexandra Kiadó, annak tulajdonosa, Matyi Dezső kérte fel a kötet megírására. Nem készült könyvet írni, de hosszú töprengés után úgy döntött, hogy ő maga írja meg életét, mert egyes szám harmadik személyben leírva bizonyos dolgok nem tűnnének érvényesnek, személyes, szubjektív akart lenni.

“Visszatekintve erre a 73 évre, be kellett látnom, hogy egy csomó dolgot a szőnyeg alá söpörtem. Azt mondtam, hogy most félreteszem ezt a szőnyeget és megnézem, hogy mik kerültek alá. Ezeket a darabokat vizsgálgatva haladok időben a gyerekkortól egészen máig” – mondta. “Ez a könyv leírja azt, hogy egy befelé forduló, zárkózott, elfogódott kisfiúból hogyan lett a mai Jordán Tamás” – fogalmazott a kötetről szólva, amelyben családi vonatkozású történetek is megjelennek. Végighaladt életének minden nagy szakaszán: a gyerekkor, az Egyetemi Színpad, a 25. Színház, Kaposvár, a Merlin, a Nemzeti Színház, Szombathely. “Mindegyiknél elidőzök egy keveset, írok nagyon tréfás dolgokat is” – mondta, hozzátéve, hogy a könyvben sok humor van. “Arra figyeltem írás közben is, hogy az egyes állomásaimnak, az ott lévő találkozásoknak mit köszönhetek, mert mindegyik jelentős volt. Ez egy fejlődés, amely eljuttatott oda, ahol most tartok. Ehhez sok minden kellett: sok szerencse, sok ismeretség, sok szerep, sok barátság és kellettek a velem nem rokonszenvező emberek is” – mondta.

“Az Egyetemi Színpad volt a szakmai általános iskolám, a 25. Színház a középiskola, Kaposvár az egyetem. A Merlin, a Nemzeti Színház és Szombathely már az ott felszedett tudásnak a gyümölcsöztetése mint igazgató” – fogalmazott. Mint mondta, tanítani is nagyon szeret, de mivel Budapesten és Szombathelyen is sokat játszik, nem fér bele az életébe. A művész számára, aki eddig csupán pályázatokat, kérvényeket, beadványokat, kimutatásokat írt, magántermészetű szövegeket nem, és keveset levelezett, új terep volt az írás. A kiadó hivatalos szerkesztője mellett felkérte a szerkesztői munkára Sebő Ferencet, akivel már írás közben sokat konzultált, hiszen barátságuk, együttműködésük több mint harmincéves, ezért az emlékezésben is segítségére lehetett.

Jordán Tamás elmondta: kíváncsian várja a visszajelzéseket, hiszen annyira szabálytalan ez a könyv, mint amilyen szabálytalan a címe. A hátrametszés geodéziai műszó, egy geodéziai műveletnek a neve, a könyv ennek magyarázatával kezdődik. “Ha egy ismeretlen pontnak a koordinátáját akarom megállapítani, akkor látnom kell három, már ismert koordinátájú pontot. A földmérő mérnök kimegy, a teodolittal beméri ezeket a szögeket, és abból kiszámolja annak az ismeretlen pontnak a koordinátáját. Az életben is így van: én magamat nem tudom definiálni, a viszonylataim határoznak meg – tárgyakhoz, emberekhez, dolgokhoz. Annak alapján tudom meghatározni magamat” – mondta. Hozzátette: a könyvet egész nyáron írta. “Általában nem nézek vissza, most rá voltam saját magam által kényszerítve, és nagyon érdekes munka volt” – mondta, hozzátéve: az írás könnyen ment, mintha valaki diktálta volna a szöveget. “Szólnom is kellett magamnak: lassan mondd, mert nem bírom leírni”.

A Hátrametszés címmel megjelent kötet alcíme: Az életem – tétre, helyre, befutóra. “A könyvben, ha nem is dicsekszem, de nem hallgatom el, hogy szenvedélyes lóversenyfogadó voltam” – idézte fel, hozzátéve: szenvedélye volt a kártya és a lóverseny, de szerinte olyan tételekről volt szó, hogy ha nyer, ha veszít, egyik sem változtatja meg az életét.

A könyv megvásárolható: Hátrametszés

Forrás: MTI