InfoCsoport

az Infocsoport tagja

A sokoldalú Tommy Viget ünnepelték a BJC-ben

december 8, 2016
Kultúra No Comments


A világhírű vibrafonos, ütőhangszeres Tommy Vig nemcsak koncertet adott a hétvégén a Budapest Jazz Clubban, hanem képzőművészeti alkotásait is kiállították és bemutatták a róla készült könyvet.

“Úgy érzem, egyszerre érkeztem pályafutásom újabb állomásához és egyben összegeztem is. Hetvennyolc éves vagyok, az ember egy bizonyos kor után számot vet, de én jól érzem magam a bőrömben, elégedett vagyok és remélem, valami tehetség is van bennem” – fogalmazott Tommy Vig az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli adásában.

Mint elmondta, a Tommy Vig – Mozaikkockák egy zeneművészről címmel róla megjelent könyvet Máté J. György irodalomtörténész írta, aki negyven róla szóló, Amerikában megjelent cikket fordított le angolról magyarra. Ezek például a Los Angeles Timesban, az International Herald Tribune-ban és a Downbeatben jelentek meg.

A 2006-ban hazatelepült vibrafonművész, dobos, zeneszerző fél évszázadon át aratott sikereket az Egyesült Államok dzsesszszínpadain. 1956-ban hagyta el Magyarországot, ahol hétévesen már játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban, egy évvel később pedig lemeze jelent meg Bécsben osztrák dzsesszszólistákkal. Távozása után előbb a bécsi Zeneakadémián Joe Zawinul triójában dobolt, majd 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, Las Vegasban élt és muzsikált.

Fellépett Frank Sinatrával, Miles Davisszel, Sammy Davis Jr.-ral, Michel Legrand-nal, Quincy Jonesszal, a Beach Boysszal, a Manhattan Transferrel, Woody Allennel, Rod Stewarttal, Diana Rosszal és Michael Jacksonnal is, 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője volt.  Filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként, vibrafonosként a Warner Bros., a Fox, az Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott. Több mint 1400 stúdiófelvételt készített, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.

Forrás: MTI