InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Országszerte programokkal ünnepelik az Európa-napot

április 29, 2017
Kultúra No Comments


Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat mától május 17-ig az Európai Bizottság magyarországi képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatatási Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat.

Az ország 19 városában szervezett Európa-napi rendezvénysorozaton egyebek mellett olyan kérdésekre lehet választ kapni, hogy milyen lesz az idén 60 éves európai integráció jövője, miként ad lendületet a foglalkoztatásnak, a növekedésnek és a beruházásnak az Európai Unió, hogyan járul hozzá az EU Magyarország megújulásához, és milyen lehetőségeket kínál az idén harmincéves Erasmus+ program – olvasható az Európai Bizottságnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában. Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett az Európa-napokon a Europe Direct irodák munkatársai adnak tájékoztatást az EU-val kapcsolatos kérdésekben, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról vagy az unió céljairól. A programot idén is kvízek, játékok színesítik, az Európa-totót helyesen kitöltők között pedig egy négynapos, kétszemélyes máltai utazást sorsolnak ki. A programsorozat szombaton Zalaegerszegen kezdődik, a további helyszínek pedig Pécs, Bicske, Tatabánya, Békéscsaba, Szolnok, Somoskő, Szekszárd, Budapest, Debrecen, Eger, Kecskemét, Szombathely, Szeged, Miskolc, Győr, Kaposvár, Veszprém és Nyíregyháza.

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európának, amely elképzelhetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződés aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU 28 tagállamában, valamint a világszerte megtalálható európai külképviseleteken is Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

Forrás: MTI