InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: holokauszt


Holokauszt-emléknap – Megemlékezés az emlékközpontban

január 26, 2018
Kultúra No Comments


A holokauszt emléknapja2018. január 26. A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján egy nő mécsest helyez el a budapesti Holokauszt Emlékközpontban az áldozatok emlékfalánál 2018. január 26-án. MTI Fotó: Illyés Tibor


Az Élet menete

április 16, 2017
Kultúra No Comments


Az Élet menete 2017Az Élet menetének résztvevői vonulnak az id. Antall József rakparton 2017. április 16-án. A holokauszt áldozataira emlékező emléksétát tizenötödik alkalommal rendezték meg. MTI Fotó: Kallos Bea


Április 16-án tartják az Élet menetét

április 4, 2017
Kultúra No Comments


Április 16-án, vasárnap, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartják az Élet menetét. A holokauszt áldozataiért évről évre megrendezett emlékséta idén a “Cipők a Duna-parton” emlékműtől indul és a Clark Ádám térre érkezik – közölték a szervezők a programot beharangozó sajtótájékoztatón, kedden Budapesten. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette: a program fél háromkor kezdődik, a köszöntők után a menet háromkor indul el a sófár hangjára.

A rendezvényen beszédet mond mások mellett Konrád György író, Szántó T. Gábor író, Szinetár Miklós rendező és Aharon Tamir, az Élet menete nemzetközi szervezet igazgatója. A gyülekezés idején Kasai Jnoffin, dominikai születésű előadóművész a Clark Ádám téren pedig Oláh Gergő és a Roma Soul zenél majd a menet résztvevőinek.  Az idei program különlegessége, hogy a megemlékezés végén a résztvevők útnak indítják Hajdú Péter amatőr hosszútávfutót, aki nyolc nap alatt 420 kilométert futva érkezik meg Auschwitzba, ahol csatlakozik a nemzetközi Élete menetéhez – közölte Gordon Gábor. Hajdú Pétert egy-egy szakaszon bárki elkísérheti, aki egyetért a sportoló és az Élet menete üzenetével, és így akar jelképesen tenni a gyűlölködés és a rasszizmus ellen – hangzott el.

A szervezők elmondták, az első látásra nem túl szerencsés helyzet, hogy idén a rendezvény egybeesik húsvét vasárnappal és a pészah hatodik napjával, igazából erősítheti a program résztvevőit, hiszen ezek az ünnepek “egyfelé tartanak”.  Kardos Péter főrabbi, holokauszt-túlélő hangsúlyozta: fiatalok nélkül nincs értelme az emlékezésnek, és az idén 15. alkalommal megszervezett menet képes elérni azt a korosztályt is, amelyikkel a rabbik és a holokauszt-túlélők csak ritkán találkozhatnak. Ezért is felbecsülhetetlen érték ez a program a holokauszt óta felnőtt három generáció számára.

Forrás: MTI