InfoCsoport

az Infocsoport tagja

Posts Tagged: Mischa Maisky


Fazil Say, Rost Andrea és Lajkó Félix is fellép a Cziffra Fesztiválon

január 25, 2017
Kultúra No Comments


Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is fellép az idei Cziffra Fesztiválon, amelynek a MOM Kulturális Központ és a Zeneakadémia ad otthont február 21. és 26. között.

Balázs János Budapest

Balázs János a Cziffra Fesztivál alapítója

A 2017-es fesztivál programjának felépítésekor a legfontosabb vezérelv az volt, hogy mindenfajta zenei szegmenst és műfajt meg tudjanak mutatni a nagyközönségnek – mondta el Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője szerdán az MTI-nek. Hozzátette: ennek fényében alakult ki a fesztivál széles spektruma, amely lefedi a klasszikus zenét, a dzsesszt, a világzenét és az improvizációt is az egyéb különleges színfoltok mellett.

Az egyik legérdekesebb programként Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató kreativitásról szóló előadását emelte ki. A február 22-i előadás után Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész improvizálnak, demonstrálva a professzor által elmondottakat a MOM Kulturális Központban. Február 24-én a Zeneakadémia Nagytermében Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János lép színpadra, az esten Bellini, Donizetti és Verdi művei hangoznak el. A fesztivál vendége lesz Fazil Say török zongoraművész is, aki köztudottan nagy improvizatőr, és saját átiratait is előadja február 23-án, szintén a Zeneakadémián.

A fesztivál kamarazenekara február 21-én Grieg-, Mozart és Liszt-műveket szólaltat meg, Bach c-moll versenyművét két zongorára Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművésszel adják elő. Sárközy Lajos cigányzenekara és a Sárik Péter Trió játszik a MOM Kulturális Központban a február 25-i báresten, amelynek háziasszonya Szulák Andrea lesz. “Az est azt a régi patinás, nívós és értékes szalonhangulatot fogja bemutatni, amelyben régen Cziffra György maga is játszott” – jellemezte a fesztivál alapítója a rendezvényt. A gálakoncerten február 26-án Mischa Maisky csellóművész lép fel a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Balázs János zongoraművésszel. A hangversenyen Csajkovszkij, Bruch és Chopin művei szólalnak meg, előtte pedig átadják a Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjat és a Cziffra György Fesztivál Életműdíját.

A jövő generációja címmel rendezik meg február 26-án a Virtuózok, a Cseh Tamás Program és a Junior Prima díjasok matinéját a MOM Kulturális Központban, ahol fellép Boros Misi (zongora), Kökény Tamás (nagybőgő), a Hungarian FolkEmbassy, Kállai Ernő (hegedű) és Devich Gergely (cselló). “Sokszínű a fesztivál, amely jól mutatja és jelképezi Cziffra György művészetét, aki maga is nagyon sokmindent csinált, sok zenei műfajt ölelt át a tudása” – mutatott rá Balázs János, hozzátéve: Cziffra György halk szavú, csendes, ugyanakkor nagyon szenvedélyes ember volt. Ha zenéről vagy művészetről volt szó, nagyon lelkes tudott lenni, egyébként talpig úriember volt, ami a tetteiben is megmutatkozott és a zenéjében is hallatszott. Élete utolsó éveiben csak az alapítványának élt, a senlisi kápolna restaurálását és a fiatalok segítését részesítette előnyben – idézte fel Balázs János. “Küldetésünk az általa elkezdett modellt továbbvinni, valamint Magyarországon is méltón ápolni emlékét, mert külföldön még mindig jobban ismerik a nevét” – hangsúlyozta a művészeti vezető, kiemelve: Cziffra György olyat tett másokért, a zenekultúráért és a nemesebb eszmékért, amire nem mindenki hivatott, és amire büszkén kell felnézni. Kitért arra is, hogy külföldre is el akarják vinni a fesztivált. Ennek érdekében Kanadában és Ausztráliában előadást tart és koncertet ad, továbbá 2021-re, Cziffra György születésének 100. évfordulójára nemzetközi turnét szervez.

A Balázs János zongoraművész által tavaly alapított fesztivál Cziffra György világhírű magyar zongoraművész emlékét ápolja, valamint folytatja azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely a zongoraművész életében nagy hangsúlyt kapott.  A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a Szerencsejáték Zrt. támogatja.

Forrás: MTI