Klasszikus vígjáték a mába helyezve – Goldoni-bemutató a Thália Színházban

A főnök meg én meg a főnök címmel Sebestyén Aba rendezésében mutat be egy Goldoni-darabot április végén a Thália Színház: a Két úr szolgája című komédia Hamvai Kornél-féle átirata a mába helyezi a történetet.

A produkciót, amely a Thália Színház saját előadása, április 29-én láthatja először a közönség a nagyszínpadon. Sebestyén Aba a szerzőről szólva az MTI-nek felidézte, hogy Carlo Goldoni (1707-1793) jelentős komédiaíró, emellett az első színházi reformerek egyike volt. 1750-ben adták ki első drámakötetét, amelynek előszavában eligazítást ad a színházi poétikáról, a világ és a színház dialektikus kapcsolatáról. A komédiaíró a világban szerzett élményeiből táplálkozik, a válságos jelenségeket, az emberi karaktereket megfigyelve gyűjti össze szórakoztató és tanulságos komédiáinak témáit. A színház pedig arra tanítja, hogy hogyan kell mindezt színesen megrajzolni és a színpadon oly árnyaltan megjeleníteni, hogy azok hassanak az emberi lélekre – mutatott rá Sebestyén Aba, hangsúlyozva, hogy Goldoni kiindulópontja tehát a természet volt.

„A természet egyetemes és megbízható tanítómester annak, aki jól megfigyeli – állapította meg Goldoni. Amit a színház bemutat, annak a világban történő dolgok lenyomatának kell lenni. A komédiát nézve úgy kell éreznünk magunkat, mintha baráti társaságban vagy családi körben beszélgetnénk” – idézte a szerzőt a rendező. Hozzátette, hogy Goldoni 1746-ban írta meg a Két úr szolgája című művét, amellyel egy új műfajt teremtett meg, a polgári vígjáték műfaját. Klasszikus darabról van szó, amely tele van kortárs felhangokkal, aktuális kortárs tematikával, problematikával.

Bár a történetet a mába helyezték, Hamvai Kornél átdolgozásában Goldoni eredeti szándékai és a fő cselekmény megmarad – jegyezte meg Sebestyén Aba. „A darabban minden megvan, ami egy jó vígjátékhoz szükséges: szerelem, félreértés, átverés, gyilkosság és öngyilkossági kísérlet, zsarolás, szakítás, hazugság, kibékülés és végül – hogy mindenki boldogan menjen haza és másnap is jöjjön a kasszához – megvan a happy end is” – fogalmazott.

Mint megjegyezte, a darabot krízisvígjátéknak is nevezhetnénk, hiszen mindenki krízisben van. „Van, aki a túlélésért küzd, van, aki a büntetés elkerüléséért és az életéért, van, aki a pénz megszerzéséért, a látszat fenntartásáért, a hatalom megtartásáért vagy megkaparintásáért, a harmónia, a boldogság megszerzéséért, a szerelem beteljesüléséért, a kitörésért vagy a megélhetésért – ismerős alaphelyzet, ismerős gondok, problémák, ismerős vágyak mindannyiunk számára” – mondta a rendező.

Az előadásban Molnár Piroska, Vida Péter, Szabó Erika, Bán Bálint, Tóth Eszter, Mózes András, Pindroch Csaba, Fodor Annamária és Tamási Zoltán játszik.

Forrás: MTI